Outokummun kaupunkiAjankohtaistaPasi Lamminluoto: vuosi outokumpulaisena
Pasi Lamminluoto katsoo kameraan.

Pasi Lamminluoto: vuosi outokumpulaisena

Aloi­tin hal­lin­to- ja talous­joh­ta­jan viran­si­jai­suu­den hoi­ta­mi­sen Outo­kum­mun kau­pun­gil­la 11.5.2023. Nyt lähes päi­väl­leen 15 kuu­kaut­ta myö­hem­min viran­si­jai­suu­den päät­tyes­sä on hyvä het­ki teh­dä yhteen­ve­toa kulu­nees­ta ajan­jak­sos­ta ja sii­tä mil­lai­sel­ta Outo­kum­pu näyt­tää ulkoa tule­van sil­min.

Ennen töi­den aloi­tus­ta ennak­ko­tie­tä­mys Outo­kum­mus­ta oli var­sin vähäis­tä. Olin toki käy­nyt van­hal­la kai­vok­sel­la, teol­li­suus­ky­läs­sä, lii­kun­ta­hal­lil­la ja kau­pun­gin­ta­lol­la, mut­ta muu­toin en paik­ko­ja tai mai­se­mia juu­ri­kaan tun­te­nut.

Ensim­mäi­sek­si huo­mio kiin­nit­tyi uudis­te­tun pää­ka­dun vilk­kau­teen. Auto­ja vai­kut­taa ole­van välil­lä lähes ruuh­kak­si asti ja kadun var­rel­ta löy­tyy monen­lais­ta lii­ke­kiin­teis­töä, kult­tuu­ria ja eri­lai­sia pal­ve­lui­ta. Tämän ohel­la moni­puo­li­nen tapah­tu­ma­tar­jon­ta tekee kau­pun­gis­ta hyvin elä­väi­sen oloi­sen. Ihmis­ten poh­jois­kar­ja­lai­nen välit­tö­myys ja vie­raan­va­rai­suus näkyy niin arjes­sa, kuin juh­las­sa­kin.

Kau­pun­ki tekee töi­tä kau­pun­ki­lais­ten eteen. Itsee­ni vai­ku­tuk­sen teki­vät myös Outo­kum­mun mit­ta­vat inves­toin­ti­koh­teet. Uudet sote- ja pelas­tus­a­se­mat ovat kau­pun­ki­lais­ten pal­ve­lun­tuo­tan­non kan­nal­ta juu­ri nii­tä ydin­pal­ve­lui­ta, jot­ka hyö­dyn­tä­vät kaik­kia. Teol­li­suus­ky­läs­sä inves­toi­daan myös vah­vas­ti ja kau­pun­gin yri­ty­se­lä­mä ja ‑jär­jes­töt ovat aktii­vis­ta. Kau­pun­gin­ta­lon remont­ti on hyväs­sä vauh­dis­sa ja val­mis­tuu alku­vuo­den aika­na 2025.

Kol­mas asia, joka yllät­ti myön­tei­ses­ti oli­vat hie­not luon­to­koh­teet, joi­ta Outo­kum­mus­ta löy­tyy useam­pia. Sär­ki­se­län upeat uima­ran­nat ovat saa­neet ihan ansai­tus­ti­kin huo­mio­ta myös laa­jem­min. Kol­mi­kan­nan lei­rin­tä­kes­kus on koko­nai­suu­des­saan myös käy­mi­sen arvoi­nen koh­de. Eikä sovi unoh­taa erä- ja luon­to­kes­kus­ta, jos­ta löy­tyy luon­non­lä­heis­tä teke­mis­tä ikään kat­so­mat­ta.

Kau­pun­ki siis kehit­tyy ja voi hyvin. Vaa­ka­ku­pin toi­sel­la puo­lel­la ovat eri­lai­set haas­teet, jot­ka ovat kai­kil­le Poh­jois-Kar­ja­lan kun­nil­le yhtei­siä. Nii­tä­kään ei sovi unoh­taa ja tosi­asiat on hyvä pitää aina kirk­kaa­na mie­les­sä, kun tule­vai­suu­teen kat­so­taan. Kau­pun­gin­val­tuus­to hyväk­syi kesä­kuun kokouk­ses­saan toi­min­nan kehit­tä­mis­suun­ni­tel­man, jos­sa tule­vai­suu­den askel­merk­ke­jä on hah­mo­tel­tu aina vuo­teen 2030 saak­ka. Hyvän suun­ni­tel­man omi­nai­suus on myös se, että sitä voi­daan tar­vit­taes­sa päi­vit­tää. Olem­me näh­neet vii­me vuo­sien aika­na, että toi­min­taym­pä­ris­töm­me voi muut­tua nopeas­ti ja radi­kaa­lis­ti­kin. Val­mius- ja varau­tu­mis­asiat ovat jat­kos­sa entis­tä koros­tu­neem­mas­sa roo­lis­sa myös kau­pun­gin toi­min­taym­pä­ris­tös­sä.

Yhtä kaik­ki Outo­kum­pu jät­ti rei­lun vuo­den aika­na itses­tään hyvin posi­tii­vi­sen kuvan ja vai­ku­tel­man. Kau­pun­kia voi varauk­set­ta suo­si­tel­la niin käyn­ti­koh­tee­na, kuin asuin- ja työ­paik­ka­na­kin. Näke­mis­tä ja teke­mis­tä riit­tää, ilma­pii­ri on ren­to ja hyväl­lä taval­la OUTO. Ja vaik­ka Outo­kum­pu jää­kin nyt taak­se, tulen seu­raa­maan mie­len­kiin­nol­la kau­pun­gin kuu­lu­mi­sia jat­kos­sa­kin.

Täs­sä lopuk­si kii­tän vie­lä kau­pun­gin työn­te­ki­jöi­tä ja sidos­ryh­miä muka­vas­ta ajan­jak­sos­ta, jon­ka sain tääl­lä viet­tää. Toi­vot­te­len kai­kil­le muka­vaa lop­pu­ke­sän jat­koa ja hyvää voin­tia.

Outo­kum­mus­sa 8.8.2024

Pasi Lam­min­luo­to
vs. hal­lin­to- ja talous­joh­ta­ja

Lisää ajankohtaisia uutisia