Outokummun kaupunkiAjankohtaistaKannanotto Riverian säästötoimenpiteisiin
Kuvitusbanneri, jossa Outokummun logo.

Kannanotto Riverian säästötoimenpiteisiin

Poh­jois-Kar­ja­lan kou­lu­tus­kun­tayh­ty­mä Rive­rian 29.8.2024 kokoon­tu­val­le hal­li­tuk­sel­le esi­te­tään amma­til­li­sen kou­lu­tuk­sen aloi­tus­paik­ko­jen leik­kauk­sia vuo­del­le 2025 sekä koko hen­ki­lös­tön yhteis­toi­min­ta­neu­vot­te­lui­den aloit­ta­mis­ta.

Perus­tee­na menet­te­lyl­le ker­ro­taan val­tion 3,7 milj. euron rahoi­tus­leik­kauk­set kol­men vuo­den toi­min­ta- ja talous­suun­nit­te­lu­kau­del­la. Rive­rian vuo­den 2023 tili­pää­tös näyt­tää yli 50 milj. euroa ker­ty­nyt­tä yli­jää­mää sekä yli 20 milj. euron sijoi­tus­va­ral­li­suut­ta. Rive­rian stra­te­gian mukaan yksi menes­tys­te­ki­jä on ”Mah­dol­lis­ta­va talous” ja edel­leen ”pidäm­me talou­den tasa­pai­nos­sa”. Tavoit­tee­na ei pidä olla yli­jää­mien ker­ryt­tä­mi­nen hin­nal­la mil­lä hyvän­sä.

Nuo­ria kan­nus­te­taan opis­ke­le­maan ja mene­mään koh­ti unel­mi­aan. Rive­rian stra­te­gian mukaan yksi menes­tys­te­ki­jä on ”Oppi­mi­ses­ta innos­tu­neet ja hyvin­voi­vat opis­ke­li­jat ”. Jos Rive­rian aloi­tus­pai­kat tie­tyil­lä veto­voi­mai­sil­la aloil­la ovat esi­tyk­sen mukai­ses­ti nol­la vuon­na 2025, monen innos­tu­neen unel­mat puh­kea­vat kuin ilma­pal­lo. Pahim­mil­laan seu­rauk­se­na on muut­to pois Poh­jois-Kar­ja­las­ta unel­mien­sa peräs­sä. Rahoi­tuk­sen perus­ta­na ole­vat mit­ta­rit ovat vain yksi totuus, kos­ka niis­sä ei huo­mioi­da vaih­toeh­toi­sia kus­tan­nuk­sia yhteis­kun­nal­le unel­mis­taan luo­pu­neis­ta nuo­ris­ta ja aikui­sis­ta. Nämä kus­tan­nuk­set voi­vat olla suu­rem­mat kuin aloi­tus­paik­ko­jen vähen­tä­mi­ses­tä mah­dol­li­ses­ti saa­ta­vat sääs­töt.

Ymmär­räm­me toki, että Rive­rian on rea­goi­ta­va rahoi­tus­leik­kauk­siin ja mie­tit­tä­vä tule­vai­suut­ta, mut­ta jos val­tion rahoi­tus­leik­kauk­set käyn­nis­ty­vät ja ken­ties jat­ku­vat tule­vai­suu­des­sa, ei Rive­rian tule teh­dä äkki­pi­kai­sia pää­tök­siä ajat­te­le­mat­ta asi­aa myös omis­ta­ja­kun­tien näkö­kul­mas­ta. Tämän vuok­si ehdo­tam­me yhden vuo­den aika­li­sää aloi­tus­paik­ko­jen leik­kaus­ten toteut­ta­mi­ses­sa.  Tähän Rive­rian vah­va tase antaa mah­dol­li­suu­den. Rahoi­tus­leik­kaus on mie­les­täm­me yksi sel­lai­nen odot­ta­ma­ton teki­jä, jota var­ten vah­va tase on pus­ku­ri­na. Rive­ria pys­tyy otta­maan vas­taan tämä iskun, ottaa aika­li­sän toi­men­pi­tei­den toteut­ta­mi­ses­sa ja etsiä yhteis­työs­sä omis­ta­ja­kun­tien kans­sa par­haat vaih­toeh­dot tule­vai­suu­teen.

Outo­kum­mun kau­pun­ki 27.8.2024

Päi­vi Lin­tu­mä­ki
kau­pun­gin­joh­ta­ja

Juk­ka Ore­nius
hyvin­voin­ti­joh­ta­ja

Lisää ajankohtaisia uutisia