Kummun koulun 4A-luokan parikymmentä oppilasta muodosti tänä syksynä lapsivaltuuston, jonka kokous pidettiin Teollisuuskylän auditoriossa maanantaina 9.9.2024. Valtuusto kokoontuu kerran vuodessa ja siinä on aina luokallinen eri ikäryhmän oppilaita.
Lapsivaltuuston kokoustaminen sujuu oikean valtuuston käytänteiden hengessä. Jokaisella on oma nimetty istumapaikka, esityslistaan on perehdytty huolellisesti ennakkoon, puheenvuoron saa pyytämällä ja tarvittaessa asioista äänestetään. Kansanedustaja Hanna Räsänen toimii lapsivaltuuston puheenjohtajana. Hän kertoi aluksi oppilaille käytännön vinkit, kuten noppamikrofonin käytön puheenvuorojen aikana.
Ensimmäisenä Outokummun kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki kertoi ajankohtaisista aiheista, kuten taloudesta, palveluista ja erilaisista tapahtumista.
Viihtyisyyttä koulun pihalle ja turvallisuutta kaupungilla liikkumiseen
Lapsivaltuustossa käsiteltiin Kummun koulun piha-alueiden viihtyisyyden lisäämistä. Ehdotuksena tuli mm. liukumäen lisääminen sekä toive isommista jalkapallomaaleista. Keskustelun pohjalta kaikki ideat ja toiveet kootaan Kummun koulun oppilaskunnan hallitukselle.
Kaupunkipalvelujen johtaja Jukka Orenius alusti sähköpotkulautojen turvallisuuteen liittyen. Konkreettisten esimerkkien myötä keskustelu oli vilkasta ja oppilaat toivat ajatuksia mm. kypärän käytöstä sekä alhaisemmista ajonopeuksista.
Liikenneturvan mukaan sähköpotkulautailu on turvallista, jos noudattaa seuraavia sääntöjä:
1. Sähköpotkulaudalla kuljetaan pyöräväylillä – ei jalkakäytävillä. Sähköpotkulaudoilla ajetaan pyöräilyväylillä: pyörätiellä, ‑kaistalla tai ‑kadulla. Jos pyöräväylää ei ole, niin sähköpotkulaudalla kuljetaan ajoradan reunassa. Sähköpotkulaudalla ei saa ajaa jalkakäytävillä. Pyörätiet on aina merkitty pyörätien liikennemerkillä. Jos liikennemerkkiä ei ole, se on jalkakäytävä. Sähköpotkulaudalla kuljetaan oikeassa reunassa ja edellä kulkeva ohitetaan vasemmalta.
2. Huomioi etenkin jalankulkijat. Jalankulkijalle tulee antaa turvallinen tila tiellä. Esimerkiksi ohitustilanteessa laitteiden nopeus ja äänettömyys saattavat yllättää edessä kulkevan. Varoita ohituksesta soittamalla kelloa hyvissä ajoin.
3. Vähennä vauhtia. Sähköpotkulauta kulkee jopa 25 km tuntivauhtia. Suurimman mahdollisen nopeuden ajaminen ei kaupungissa ole usein mahdollista. Sovita nopeus ympäristön ja muiden kulkijoiden vauhtiin, tämä vähentää riskiä kaatua tai joutua onnettomuuteen.
4. Pysähdy punaisiin ja hidasta risteyksiin. Sähköpotkulaudalla noudatetaan samoja liikennemerkkejä ja liikennevaloja kuin polkupyörälläkin ajaessa. Osoita selkeästi aikeesi risteyksissä. Muista näyttää suuntamerkkiä, kun olet kääntymässä. Jos sähköpotkulaudassa ei ole vilkkua, näytä suuntamerkki kädellä.
5. Anna tietä suojatiellä. Muista, että sähköpotkulaudalla sinun tulee antaa tietä suojatietä ylittävälle jalankulkijalle.
6. Pysäköi fiksusti. Sähköpotkulautaa ei saa pysäyttää eikä pysäköidä siten, että se haittaa muita. Sähköpotkulaudan saa pysäköidä myös jalkakäytävälle tai pyörätielle, mutta sielläkään se ei saa olla haitaksi. Älä siis jätä lautaa niin, että siihen voi kompastua tai törmätä, tästä on haittaa erityisesti näkövammaisille.
7. Sähköpotkulaudalla ei saa kuljettaa matkustajia. Sähköpotkulauta on suunniteltu yhdelle henkilölle, eikä siinä ole matkustajapaikkoja.
8. Käytä kypärää ja muista pimeällä myös valot.
Ettei istuminen olisi käynyt liian raskaaksi, niin lapsivaltuuston sihteerinä toiminut Leena Vähäkoski veti pienen taukojumpan — nyt taas jaksaa syventyä asioihin!
Pulkkamäestä äänestettiin
Kummun koulun nelosluokkalaiset olivat tuoneet esille, että Outokummusta taajama-alueelta puuttuu pulkkamäki. Kaupunkirakennepalvelut selvitti asiaa ja parhaaksi paikaksi osoittautui Vanhan Kaivoksen alueella oleva tapahtumakenttä. Tapahtumakentällä olisi valmiiksi mäet kahteen suuntaan. Molempiin mäkiin pituutta tulisi noin 70 metriä, loivemman mäen korkeusero olisi noin puolitoista metriä ja jyrkemmässä mäessä jopa viisimetriä.
Asiasta käytiin keskustelua, jossa monet oppilaat olivat sitä mieltä, että pulkkamäki olisi kyseisessä kohdassa liian loiva, jotta isot lapset siinä viihtyisivät. Yksi oppilaista oli käynyt paikan päällä tekemässä havaintoja tullen samaan lopputulokseen. Äänestys oli varsin selvä; EI pulkkamäelle Vanhan Kaivoksen tapahtumakentälle. Kuitenkin valtaosa äänesti KYLLÄ kysymykseen, soveltuisiko loiva mäki pienemmille laskijoille. Äänestyksen perusteella selvitystyö pulkkamäen sopivasta sijainnista jatkuu.
Kokouksen päätyttyä oppilaat lähtivät ansaitulle lounaalle Kummun Koululle. Hanna Räsänen luonnehti kokousta mallikkaaksi ja kiitteli lapsia hyvistä keskustelutaidoista.
- Tämä on kolmas kerta, kun lapsivaltuusto kokoontuu. Ilahdun aina, miten aktiivisia ja innokkaita lapset ovat. Näistäkin pykälistä kaksi oli suoraa tämän luokan aloitteita, joten nyt lapset saivat hienon kokemuksen, miten asioihin voi oikeasti vaikuttaa! Minusta tämä on yhteiskuntakasvatusta parhaimmasta päästä. Uskon, että meillä kasvaa Outokummussa fiksuja tulevaisuuden päättäjiä, iloitsee lapsivaltuustosta vastaava Eveliina Kanniainen.