Liikenneturva järjestää yhdessä Liikennekasvatuksen yhteistyöverkoston kanssa vuosittain valtakunnallisen Liikenneturvallisuusviikon.
Teemaviikon tarkoituksena on korostaa, että liikenneturvallisuus on tärkeää vuoden jokaisena päivänä. Liikenneturvallisuusviikko täyttää 20 vuotta tällä viikolla, 9.–13.9.2024.
Yhdessä voimme luoda turvallisemman ja vastuullisemman liikennekulttuurin, jossa jokainen voi tuntea olonsa turvalliseksi. Hyvät asenteet ja toimintatavat tarttuvat. Ota siis haaste vastaan ja toimi esimerkillisesti liikenteessä. Levitä positiivista ja turvallista liikennekulttuuria ympärillesi!
Liikenneturva
Alle kouluikäiset liikenteessä
Huoltajilla on tärkeä rooli, kun lapsi opettelee turvallista liikkumista liikenteessä. Lapsi oppii parhaiten, kun hän liikkuu yhdessä perheen kanssa ja näkee hyviä esimerkkejä turvallisesta liikennekäyttäytymisestä. Lapsen kanssa kannattaa liikkua säännöllisesti erilaisissa liikenneympäristöissä. Tämä auttaa aikuista huomaamaan mitä lapsi jo osaa ja mitä pitää vielä harjoitella. Lue lisää Liikenneturvan verkkosivuilta
Nuoret liikenteessä
Nuorten liikkumisvalikoimaan kuuluvat jo miltei kaikki kulkumuodot. Mopot, mopoautot, kevytmoottoripyörät ja muut moottorikäyttöiset ajoneuvot tuovat tullessaan omat riskinsä.
15–24-vuotiaat nuoret ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuoria on väestöstä vain noin 11 prosenttia, mutta lähes joka kolmas tieliikenteessä vahingoittunut on nuori. Nuorten liikenneonnettomuudet liittyvät usein vapaa-ajan liikkumiseen. Lue lisää Liikenneturvan verkkosivuilta
Tue lasta ja nuorta liikenteessä
Turvallisen liikennekäyttäytymisen perusteet luodaan jo varhaislapsuudessa, mutta liikenneasioista keskustelun ja liikennekasvatuksen merkitys ei katoa mihinkään lapsen iän karttuessa.
Parhaiten lapsi oppii oikeissa liikennetilanteissa selkeiden ohjeiden avulla ja aikuisen kanssa yhdessä harjoitellen. Vanhemman vastuulla on varmistaa, että lapsella on käytössään asianmukaisen turvavarusteet, kuten pyöräilykypärä, valot pyörässä ja heijastimia.
Nuorena liikkumisvälineet lisääntyvät ja liikkumisesta tulee itsenäisempää. Nuori tarvitsee edelleen aikuisen tukea, vaikkei itse sitä myöntäisikään. Vanhemman tehtävä on huolehtia, että nuoren menopeli, ajokortti ja valmiudet toimia kuljettajana ovat liikenteeseen sopivat.