Outokummun kaupunkiAjankohtaistaValtakunnallinen Liikenneturvallisuusviikko viettää 20. juhlavuotta 

Valtakunnallinen Liikenneturvallisuusviikko viettää 20. juhlavuotta 

Lii­ken­ne­tur­va jär­jes­tää yhdes­sä Lii­ken­ne­kas­va­tuk­sen yhteis­työ­ver­kos­ton kans­sa vuo­sit­tain val­ta­kun­nal­li­sen Lii­ken­ne­tur­val­li­suus­vii­kon.

Tee­ma­vii­kon tar­koi­tuk­se­na on koros­taa, että lii­ken­ne­tur­val­li­suus on tär­ke­ää vuo­den jokai­se­na päi­vä­nä. Lii­ken­ne­tur­val­li­suus­viik­ko täyt­tää 20 vuot­ta täl­lä vii­kol­la, 9.–13.9.2024.

Yhdes­sä voim­me luo­da tur­val­li­sem­man ja vas­tuul­li­sem­man lii­ken­ne­kult­tuu­rin, jos­sa jokai­nen voi tun­tea olon­sa tur­val­li­sek­si. Hyvät asen­teet ja toi­min­ta­ta­vat tart­tu­vat. Ota siis haas­te vas­taan ja toi­mi esi­mer­kil­li­ses­ti lii­ken­tees­sä. Levi­tä posi­tii­vis­ta ja tur­val­lis­ta lii­ken­ne­kult­tuu­ria ympä­ril­le­si!

Lii­ken­ne­tur­va

Alle kouluikäiset liikenteessä

Huol­ta­jil­la on tär­keä roo­li, kun lap­si opet­te­lee tur­val­lis­ta liik­ku­mis­ta lii­ken­tees­sä. Lap­si oppii par­hai­ten, kun hän liik­kuu yhdes­sä per­heen kans­sa ja näkee hyviä esi­merk­ke­jä tur­val­li­ses­ta lii­ken­ne­käyt­täy­ty­mi­ses­tä. Lap­sen kans­sa kan­nat­taa liik­kua sään­nöl­li­ses­ti eri­lai­sis­sa lii­ken­neym­pä­ris­töis­sä. Tämä aut­taa aikuis­ta huo­maa­maan mitä lap­si jo osaa ja mitä pitää vie­lä har­joi­tel­la. Lue lisää Lii­ken­ne­tur­van verk­ko­si­vuil­ta

Nuoret liikenteessä

Nuor­ten liik­ku­mis­va­li­koi­maan kuu­lu­vat jo mil­tei kaik­ki kul­ku­muo­dot. Mopot, mopoau­tot, kevyt­moot­to­ri­pyö­rät ja muut moot­to­ri­käyt­töi­set ajo­neu­vot tuo­vat tul­les­saan omat ris­kin­sä.

15–24-vuotiaat nuo­ret ovat ylie­dus­tet­tui­na lii­ken­neon­net­to­muuk­sis­sa. Nuo­ria on väes­tös­tä vain noin 11 pro­sent­tia, mut­ta lähes joka kol­mas tie­lii­ken­tees­sä vahin­goit­tu­nut on nuo­ri. Nuor­ten lii­ken­neon­net­to­muu­det liit­ty­vät usein vapaa-ajan liik­ku­mi­seen. Lue lisää Lii­ken­ne­tur­van verk­ko­si­vuil­ta

Tue lasta ja nuorta liikenteessä

Tur­val­li­sen lii­ken­ne­käyt­täy­ty­mi­sen perus­teet luo­daan jo var­hais­lap­suu­des­sa, mut­ta lii­ken­ne­asiois­ta kes­kus­te­lun ja lii­ken­ne­kas­va­tuk­sen mer­ki­tys ei katoa mihin­kään lap­sen iän kart­tues­sa.

Par­hai­ten lap­si oppii oikeis­sa lii­ken­ne­ti­lan­teis­sa sel­kei­den ohjei­den avul­la ja aikui­sen kans­sa yhdes­sä har­joi­tel­len. Van­hem­man vas­tuul­la on var­mis­taa, että lap­sel­la on käy­tös­sään asian­mu­kai­sen tur­va­va­rus­teet, kuten pyö­räi­ly­ky­pä­rä, valot pyö­räs­sä ja hei­jas­ti­mia.

Nuo­re­na liik­ku­mis­vä­li­neet lisään­ty­vät ja liik­ku­mi­ses­ta tulee itse­näi­sem­pää. Nuo­ri tar­vit­see edel­leen aikui­sen tukea, vaik­kei itse sitä myön­täi­si­kään. Van­hem­man teh­tä­vä on huo­leh­tia, että nuo­ren meno­pe­li, ajo­kort­ti ja val­miu­det toi­mia kul­jet­ta­ja­na ovat lii­ken­tee­seen sopi­vat.

Lisää ajankohtaisia uutisia