Outokummun kaupunkiAjankohtaistaLapsuus lapselle -tapahtuma starttaa vanhemmuuden edistämisen teot Outokummussa ja Pohjois-Karjala projekti 2.0:n

Lapsuus lapselle ‑tapahtuma starttaa vanhemmuuden edistämisen teot Outokummussa ja Pohjois-Karjala projekti 2.0:n

Outo­kum­mun kau­pun­ki jär­jes­tää Lap­suus lap­sel­le ‑tapah­tu­man Kum­mun kou­lul­la 24.10.2024 klo 17–19. Tapah­tu­man avul­la tavoi­tel­laan yhtei­söl­lis­tä näky­mää ja roh­keut­ta läh­teä edis­tä­mään hyvää ja tur­val­lis­ta van­hem­muut­ta Outo­kum­mus­sa.

- Poh­jois-Kar­ja­la on las­ten ADHD-lää­ki­tys­ten ja kii­reel­lis­ten las­ten­suo­je­lun sijoi­tus­ten osal­ta Suo­men tilas­to­jen kär­jes­sä. Mie­len­ter­vey­den haas­teet lisään­ty­vät koko maas­sa. Tar­vit­sem­me juu­ri­syi­hin, yli­su­ku­pol­vi­siin rasit­tei­siin ja nyky­on­gel­miin vai­kut­ta­via toi­min­ta­käy­tän­tei­tä, ker­too las­ten­neu­ro­lo­gi, lap­senp­sy­kiat­ri ja psy­ko­te­ra­peut­ti Kir­si Mus­to­nen. Mus­to­nen on aktii­vi­nen toi­mi­ja tapah­tu­man jär­jes­tä­mi­ses­sä yhdes­sä Kum­mun kou­lun var­hais­kas­va­tuk­sen eri­tyi­so­pet­ta­ja Eve­lii­na Kan­niai­sen kans­sa.

- Lap­suus lap­sel­le ‑tapah­tu­ma on läh­tö­lau­kaus toi­mil­le, joi­den avul­la Outo­kum­pu voi toi­mia   tien­näyt­tä­jä­nä tilas­to­muu­tok­sen teke­mi­ses­sä. Muu­tos edel­lyt­tää yhteis­vas­tuul­lis­ta roh­keut­ta toi­mia pit­kä­jän­tei­ses­ti ja tar­koi­tuk­sen­mu­kai­ses­ti, Eve­lii­na Kan­niai­nen täy­den­tää.

Kan­niai­nen on suur­per­heen äiti ja hän on tutus­tu­nut moni­puo­li­ses­ti Outo­kum­mun las­ten ja per­hei­den elä­mään.
- Puhet­ta ja huo­les­tu­mis­ta on riit­tä­väs­ti – nyt tar­vi­taan yhteis­voi­min opit­ta­vis­sa ole­vien van­hem­muu­den tai­to­jen vah­vis­ta­mis­ta, Kan­niai­nen tote­aa.

Kir­si Mus­to­nen on äiti sekä iso­äi­ti ja kan­ta­nut työs­sään vas­tuu­ta kai­kis­ta haa­voit­tu­vai­sim­mas­sa ase­mas­sa ole­vis­ta lap­sis­ta. Lisäk­si hän on kehit­tä­nyt kou­lu­tus­ko­ko­nai­suuk­sia, joi­den avul­la aikui­set voi­vat vah­vis­taa osaa­mis­taan las­ten kehi­tyk­sel­li­siin tar­pei­siin ja haas­tei­siin vas­taa­mi­ses­sa lap­sen enna­koi­van edun mukai­ses­ti.
– Tär­kein­tä on, että lap­sel­le kehit­tyy ter­ve itse­tun­to, sosi­aa­li­sia tai­to­ja ja minä­pys­ty­vyyt­tä (osaa­mis­ta elä­män eri osa-alueis­ta sel­viy­ty­mis­tä var­ten). Kaik­kia aikui­sia, eri­tyi­ses­ti van­hem­pia, tar­vi­taan mal­lin­ta­maan hyvää ihmi­syyt­tä arjen vuo­ro­vai­ku­tusym­pä­ris­töis­sä siten, että lap­si sai­si kehi­tys­po­ten­ti­aa­lin­sa käyt­töön­sä. Tämä on mer­ki­tyk­sel­li­sin­tä, mitä voim­me teh­dä hyvin­voi­van elä­män jat­ku­vuu­den tur­vaa­mi­sek­si, Mus­to­nen täh­den­tää.

Osallistava näytelmä ja temppurata

Lap­suus lap­sel­le ‑tapah­tu­mas­sa Forum-teat­te­ri esit­tää näy­tök­sen ”Kuka ymmär­täi­si Lii­saa?” klo 17 ja 18. Osal­lis­ta­vas­sa näy­tel­mäs­sä poh­di­taan lap­sen näkö­kul­maa ja vuo­ro­vai­ku­tuk­sen mer­ki­tys­tä stres­saa­vas­sa tilan­tees­sa. Lisäk­si on mah­dol­lis­ta tutus­tua Nep­sy-kios­kiin ja Eri­lai­set oppi­jat ‑toi­min­taan.

Lap­sil­le on ohjat­tu­na toi­min­ta­na yhteis­työs­sä tukiop­pi­lai­sen kans­sa temp­pu­ra­ta, tai­de- ja satu­pis­teet sekä lau­ta­pe­li­paik­ka. Lions club tar­jo­aa ilma­pal­lot lap­sil­le. Tapah­tu­mas­sa on mah­dol­lis­ta ostaa kah­via, tee­tä ja pien­tä pur­ta­vaa kou­lu­toi­min­nan tuke­mi­sek­si.

Tapah­tu­maan ovat ter­ve­tul­lei­ta alle kou­lui­käi­set ja ala­kou­lui­käi­set lap­set, hei­dän van­hem­pan­sa, iso­van­hem­mat, las­ten paris­sa toi­mi­vat ammat­ti­lai­set (sivis­tys, kult­tuu­ri, har­ras­tus­toi­min­nat, sote), kol­man­nen sek­to­rin ja seu­ra­kun­nan toi­mi­jat, opis­ke­li­jat, päät­tä­jät, joh­ta­jat ja yri­tyk­set, tie­do­tus­vä­li­neet sekä kaik­ki muut aihees­ta kiin­nos­tu­neet.

Lisää ajankohtaisia uutisia