Outokummun kaupungin maahanmuuttopalvelut tukevat maahanmuuttajien kotoutumista ja asettumista Outokumpuun. Kotoutumisohjaajat Jenna Mononen ja Anastasia Petrova kertovat monipuolisesta työstään maahanmuuttajien parissa.
Outokummussa maahanmuuttopalvelut tarjoavat kattavaa tukea uusille kuntalaisille. Maahanmuuttopalvelut vastaavat kiintiöpakolaisten vastaanotosta ja heidän vastaanottoon varautumisestaan. Lisäksi maahanmuuttopalvelut vastaavat kaikkien kuntaan saapuneiden maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluista, riippumatta heidän maahanmuuton syistään. Maahanmuuttajia saapuu Outokumpuun esimerkiksi perhesyiden, kansainvälisen suojelun, tilapäisen suojelun, opiskelun ja työn perusteella.
Jenna Mononen on työskennellyt Outokummun kaupungin maahanmuuttopalveluissa kotoutumisohjaajana lokakuusta 2021 lähtien. Lisäksi Mononen on toiminut Elä- ja Osallistu Pohjois-Karjalassa (ELO) ‑hankkeessa 1.1.2025 lähtien. Kotoutumisohjaaja Anastasia Petrova aloitti kotoutumisohjaajan työt elokuussa 2022.
- Maahanmuuttopalvelut tekevät laajasti yhteistyötä ELY-keskuksen, kunnan eri toimijoiden ja viranomaisten kanssa sekä muiden kotoutumisen toimijoiden kanssa, esimerkiksi kolmannen sektorin, seurakuntien ja oppilaitosten kanssa, kotoutumisohjaaja Jenna Mononen toteaa.
Outokumpuun saapuvien maahanmuuttajien vastaanottoon varautuminen alkaa jo kuukausia ennen heidän saapumistaan.
- Etukäteisvalmisteluihin kuuluu esimerkiksi asunnon hankkiminen ja kalustaminen, taloudellisen tuen ja paperitöiden hoitaminen, kotoutumisohjaaja Anastasia Petrova luettelee.
- Aikaisemmin Outokummussa asuvat maahanmuuttajat joutuivat asioimaan Joensuussa asti esimerkiksi työnhakuun liittyvien asioiden tiimoilta. Tilannetta on parantanut työllisyysalueen kotoutumispalveluiden asiakasvastaavan saapuminen Outokumpuun helmikuun 2025 alusta lähtien, Anastasia Petrova kertoo.
Työllisyysalueen kotoutumispalveluiden asiakasvastaava on paikalla Outokummussa 2–3 päivänä viikossa. Hänen työhuoneensa löytyy maahanmuuttopalveluiden kanssa samasta paikasta Outokummun Kuvernöörinkadulta ja hän palvelee ajanvarauksella.
- Työllisyysalueen omalta asiakasvastaavalta maahanmuuttaja voi saada apua esimerkiksi kotoutumissuunnitelman tekemiseen, kursseille hakeutumiseen, työkokeiluun ja oppisopimukseen liittyviin asioihin, Anastasia Petrova luettelee.
Kotoutumisohjaajan työ on rinnalla kulkemista monien eri tahojen välillä, ihmisen mukana.
Kotoutumisohjaaja Jenna Mononen
Maahanmuuttopalveluissa painotetaan rinnalla kulkemista, mikä tarkoittaa henkilökohtaista tukea maahanmuuttajille. Heitä autetaan muun muassa asumiseen, vapaa-aikaan, työhön, koulutukseen liittyvissä asioissa ja viranomaisasioiden hoitamisessa. Palveluiden piirissä ovat myös maahanmuuttajien perheenjäsenet.
- Asiakassuhde alkaa luottamuksen rakentamisella, Anastasia Petrova kertoo.
Maahanmuuttajat voivat varata ajan maahanmuuttopalveluiden toimistolle. Kotoutumisohjaajat tekevät myös kotikäyntejä. Etäkontaktit, kuten puhelut ja whatsapp-viestit ovat käytössä. Tarvittaessa asiakkaiden mukaan mennään myös esimerkiksi asiointireissuille.
- Meidän tehtävänämme on auttaa asiakas oikean palvelun piiriin, Jenna Mononen lisää.

Asuntojen ja palveluiden vetovoima
Outokummussa on runsaasti vapaita asuntoja, mikä houkuttelee maahanmuuttajia jäämään alueelle. Valinnanvaraa riittää ja asuntojen vuokrataso on edullinen verrattuna esimerkiksi Joensuuhun.
- Meillä on hyvät, helposti saavutettavat palvelut. Maahanmuuttajat tietävät, että meille saa aina soittaa ja hoidamme asiat alusta loppuun saakka, Anastasia Petrova toteaa. Petrovan mukaan maahanmuuttajat kokevat saavansa heiltä henkilökohtaista tukea.
- Usein maahanmuuttajat tarvitsevat vähän ekstra-apua ja me tarjoamme sitä heille, Jenna Mononen lisää.
Haasteet kielikoulutuksessa ja kulttuurieroissa
-Kielikoulutukseen pääseminen on ollut haaste sekä paikallisesti että valtakunnallisesti, sillä odotusajat suomen kielen kursseille ovat pitkiä ja ajoittain suomen kielen opettajista on ollut pulaa, Jenna Mononen kertoo.
Kulttuurierot voivat myös aiheuttaa haasteita.
- Suomalainen byrokratia ja toimintamallit voivat herättää hämmennystä ja odotusajat esimerkiksi palveluihin pääsemiseksi tuntua pitkiltä, kotoutumisohjaaja Anastasia Petrova sanoo.
Maahanmuuttopalveluiden työntekijät korostavat kuuntelun ja asioiden selittämisen merkitystä, jotta maahanmuuttajat ymmärtävät suomalaisen järjestelmän toimintaperiaatteet.
Tavoitteena maahanmuuttajien kotoutuminen ja verkostoituminen
Maahanmuuttajat verkostoituvat alueella eri tavoin. Lapsiperheet rakentavat helposti yhteyksiä varhaiskasvatuksen ja koulun kautta. Kotoutumisohjaajat kannustavat maahanmuuttajia esimerkiksi osallistumaan paikallisiin tapahtumiin, mikä edistää yhteisöllisyyttä ja yhteenkuuluvuuden tunnetta.
Maahanmuuttajapalveluiden tavoitteena on tarjota maahanmuuttajille saumaton kiinnittyminen uuteen ympäristöön sekä varmistaa, että maahanmuuttajat saavat tarvitsemansa tuen arjessaan ja kotoutumisessaan.
Tyytyväiset asiakkaat ovat meille paras palkinto.
Kotoutumisohjaaja Anastasia Petrova
Käyntiosoite:
Kuvernöörinkatu 1A, 2.krs,
83500 Outokumpu
Palvelemme ajanvarauksella.
Jenna Mononen (FIN/EN)
Kotoutumisohjaaja
puh. ja WhatsApp: 050 575 2076
[email protected]
Anastasia Petrova (FIN/RUS)
Kotoutumisohjaaja
puh. ja WhatsApp: 050 470 1385
[email protected]
Maahanmuuttajana Outokummussa ‑juttusarjassa kerromme outokumpulaisista maahanmuuttajista ja heille suunnatuista palveluista. Haastattelut, tekstit ja kuvat on tuottanut tradenomiopiskelija Riina Turunen yhteistyössä ELO-hankkeen kotoutumisohjaaja Jenna Monosen kanssa.
