Yhdistyksen perustajajäsen Vera Grutsenko kertoo yhdistyksen toiminnasta ja sotaa paenneiden ukrainalaisten kotoutumisesta Outokumpuun.
Ukrainan kansallispuun mukaan nimetyn yhdistyksen toiminta alkoi Outokummussa joulukuun lopussa 2023 ja se rekisteröitiin tammikuussa 2024.
Vera Grutsenko kertoo, että vaikka yhdistyksellä on varsinaisia jäseniä vain vähän, niin yhdistyksen toiminnassa on mukana paljon ihmisiä. Yhdistyksen tapahtumiin ja retkiin osallistuu paljon outokumpulaisia, myös kokonaisia perheitä.
Kaikki ihmiset, jotka haluavat olla yhdistyksemme jäseniä, voivat liittyä meihin.
Vera Grutsenko
- Me ukrainalaiset olimme hyvin stressaantuneita ja masentuneita sodan takia. Se oli todella huolestuttavaa. Päätimme auttaa ukrainan kansalaisia täällä Outokummussa, Vera Grutsenko kertoo yhdistyksen perustamisen alkuajoista.
Suomen kieltä opetellaan yhdessä
Suomen kieli ja maan byrokratia ovat asioita, jotka ovat ukrainalaisten mielestä tuntuneet vaikeilta.
- Minulla oli ja on edelleen paljon kysymyksiä joka päivä, miten pitää tehdä mitäkin. Teemme yhteistyötä suomalaisten kanssa. Esimerkiksi Liisa Hiltunen on antanut meille paljon apua. Hän on hyvin ystävällinen persoona ja hänellä on todella iso sydän, Vera Grutsenko kertoo.
-Alkuun oli myös vaikeaa tottua Suomessa kylmyyteen. Ennen minua palelsi, mutta nyt olen jo tottunut siihen, Vera Grutsenko toteaa.
Suomen kielen oppiminen on Vera Grutsenkon mukaan ollut haastavaa.
Työllistyminen Suomessa on vaikeaa, jos ei osaa suomen kieltä.
Vera Grutsenko
-Olemme järjestäneet kielikursseja, joissa on ollut eri opettajia. Nyt ortodoksikirkko järjestää suomalais-ukrainalaista keskustelukerhoa, jossa kaikki halukkaat voivat käydä opettelemassa suomea, Vera Grutsenko kertoo.
Yhdistyksen toimintaan kuuluu esimerkiksi erilaiset matkat, joita on tehty ympäri Suomea.
-Olemme tehneet yhdessä joitakin matkoja tunteaksemme Suomea paremmin, esimerkiksi Helsinkiin, Savonlinnaan, Kolille ja Valamoon, Vera Grutsenko luettelee. Esimerkiksi Valamon luostarin vierailulla ukrainalaisille järjestettiin erityinen hartaus Vera Grutsenkon pyynnöstä, koska reissun ajankohta oli ukrainalaisille tärkeänä muistopäivänä.
Haluamme tuntea paremmin tätä maata, sen historiaa, ihmisiä ja elämää.
Vera Grutsenko
- Kävimme myös Joulupukin kylässä Rovaniemellä. Se oli hyvin mielenkiintoista. Olen hyvin kiitollinen Hojo Matkoille, koska he järjestivät matkan erityisesti meitä varten, Vera Grutsenko kertoo.
Yhdistys on saanut apua eri toimijoilta
Vera Grutsenko kertoo, että yhdistys on saanut paljon apua eri tahoilta, kuten yksityisiltä ihmisiltä, perheiltä, seurakunnalta, yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Luterilaisella kirkolla yhdistyksen jäsenet ovat käyneet esimerkiksi leipomassa karjalanpiirakoita. Kirkon tiloissa on pidetty myös erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja.
-Pyrimme tietenkin auttamaan sotilaitamme ja kansalaisiamme Ukrainassa niin paljon kuin voimme, mutta emme tienneet miten. Otimme yhteyttä Hannu Vähäkoskeen ja hän antoi meille ehdotuksia ja paljon ohjeita, miten voisimme auttaa. Olimme yhteydessä myös Saksan vapaaehtoisiin ja heiltä saimme neuvoja, miten kannattaa toimia.
-Hankimme ja lähetämme esimerkiksi paljon alusvaatteita haavoittuneille sotilaillemme. Saimme lahjoituksena ompelukoneen ja monenlaista materiaalia, jota käytämme ukrainalaisia sotilaita varten tehtävien erikoisvaatteiden valmistamiseen.
Pop up ‑kahvilasta varoja yhdistyksen toimintaan ja avustustyöhön
Yhdistys on perustanut Outokumpuun ukrainalaisen kahvilan, josta voi ostaa tilauksesta ukrainalaisia ruokia ja leivonnaisia. Kahvilaan on löytynyt jo asiakkaita, jotka ovat halunneet testata heille uusia ruokia, esimerkiksi piirakkaa.
-Toiminta auttaa meitä lähettämään avustuslähetyksiä Ukrainaan ja ostamaan tarvikkeita erikoisvaatteiden valmistamista varten, Vera Grutsenko kertoo.
Vera Grutsenko kertoo, että ukrainalaisten määrä Outokummussa on vähentynyt siitä, minkä verran heitä oli alun perin. Ukrainalaisia on palannut takaisin kotimaahansa ja osa on muuttanut muualle Suomeen tai eri maahan. Outokumpuun jääneet ukrainalaiset viihtyvät Vera Grutsenkon mukaan hyvin kaupungissa.
-Jotkut Outokummussa asuvat ukrainalaiset kirjoittavat sukulaisilleen, että “tämä on maailman paras paikka.” Ukrainalaisia on muuttanut Outokumpuun vielä nyt myöhemminkin, etenkin aikaisemmin kaupunkiin muuttaneiden perheenjäsenten perässä, Vera Grutsenko kertoo.
- Haluaisin sanoa suuret kiitokset suomen kansalaisille ja outokumpulaisille, Vera Grutsenko päättää.
Kalyna – Ukrainan ja sen kansan symboli
Kalyna on Ukrainan kansallispuu ja sillä on pitkä historia ukrainalaisessa kulttuurissa. Kasakoiden taistellessa maansa puolesta Kalyna edusti maalleen urheutta. Nykyisin Kalynalla on useita merkityksiä. Tärkeimmät niistä ovat perhe ja äidinmaa*. Pensas symboloi äitiyttä, kukat ja marjat lapsia. Kalyna kuvastaa synnyinmaata, eli äidinmaata Ukrainaa. Lapset oppivat sen merkityksen jo kehtolauluissa. Pensaan punaiset marjat symboloivat kotimaalle vuodatettua verta taistelussa vihollisia vastaan. Kalyna symboloi myös perheen ja kansakunnan yhteyden merkitystä.
*Ukrainalaiset kutsuvat kotimaataan äidinmaaksi, kuten me Suomea isänmaaksi.
Tekstin lähde: Kalynan merkitys — Kalyna
Maahanmuuttajana Outokummussa ‑juttusarjassa kerromme outokumpulaisista maahanmuuttajista ja heille suunnatuista palveluista. Haastattelut, tekstit ja kuvat on tuottanut tradenomiopiskelija Riina Turunen yhteistyössä ELO-hankkeen kotoutumisohjaaja Jenna Monosen kanssa.

