Outokummun kaupunkiAjankohtaistaLapsivaltuustossa käytiin vilkasta keskustelua ja äänestettiin pulkkamäestä

Lapsivaltuustossa käytiin vilkasta keskustelua ja äänestettiin pulkkamäestä

Kum­mun kou­lun 4A-luo­kan pari­kym­men­tä oppi­las­ta muo­dos­ti tänä syk­sy­nä lap­si­val­tuus­ton, jon­ka kokous pidet­tiin Teol­li­suus­ky­län audi­to­rios­sa maa­nan­tai­na 9.9.2024. Val­tuus­to kokoon­tuu ker­ran vuo­des­sa ja sii­nä on aina luo­kal­li­nen eri ikä­ryh­män oppi­lai­ta.

Lap­si­val­tuus­ton kokous­ta­mi­nen sujuu oikean val­tuus­ton käy­tän­tei­den hen­ges­sä. Jokai­sel­la on oma nimet­ty istu­ma­paik­ka, esi­tys­lis­taan on pereh­dyt­ty huo­lel­li­ses­ti ennak­koon, puheen­vuo­ron saa pyy­tä­mäl­lä ja tar­vit­taes­sa asiois­ta äänes­te­tään. Kan­san­edus­ta­ja Han­na Räsä­nen toi­mii lap­si­val­tuus­ton puheen­joh­ta­ja­na. Hän ker­toi aluk­si oppi­lail­le käy­tän­nön vin­kit, kuten nop­pa­mik­ro­fo­nin käy­tön puheen­vuo­ro­jen aika­na.

Ensim­mäi­se­nä Outo­kum­mun kau­pun­gin­joh­ta­ja Päi­vi Lin­tu­mä­ki ker­toi ajan­koh­tai­sis­ta aiheis­ta, kuten talou­des­ta, pal­ve­luis­ta ja eri­lai­sis­ta tapah­tu­mis­ta.

Kansanedustaja Hanna Räsänen näyttää noppamikrofonia.
Kaupunginjohtaja Päivi Lintumäki valtuustosalin edessä.

Viihtyisyyttä koulun pihalle ja turvallisuutta kaupungilla liikkumiseen

Lap­si­val­tuus­tos­sa käsi­tel­tiin Kum­mun kou­lun piha-aluei­den viih­tyi­syy­den lisää­mis­tä. Ehdo­tuk­se­na tuli mm. liu­ku­mäen lisää­mi­nen sekä toi­ve isom­mis­ta jal­ka­pal­lo­maa­leis­ta. Kes­kus­te­lun poh­jal­ta kaik­ki ideat ja toi­veet koo­taan Kum­mun kou­lun oppi­las­kun­nan hal­li­tuk­sel­le.

Kau­pun­ki­pal­ve­lu­jen joh­ta­ja Juk­ka Ore­nius alus­ti säh­kö­pot­ku­lau­to­jen tur­val­li­suu­teen liit­tyen. Kon­kreet­tis­ten esi­merk­kien myö­tä kes­kus­te­lu oli vil­kas­ta ja oppi­laat toi­vat aja­tuk­sia mm. kypä­rän käy­tös­tä sekä alhai­sem­mis­ta ajo­no­peuk­sis­ta.  

Lii­ken­ne­tur­van mukaan säh­kö­pot­ku­lau­tai­lu on tur­val­lis­ta, jos nou­dat­taa seu­raa­via sään­tö­jä:

1. Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la kul­je­taan pyö­rä­väy­lil­lä – ei jal­ka­käy­tä­vil­lä. Säh­kö­pot­ku­lau­doil­la aje­taan pyö­räi­ly­väy­lil­lä: pyö­rä­tiel­lä, ‑kais­tal­la tai ‑kadul­la. Jos pyö­rä­väy­lää ei ole, niin säh­kö­pot­ku­lau­dal­la kul­je­taan ajo­ra­dan reu­nas­sa. Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la ei saa ajaa jal­ka­käy­tä­vil­lä. Pyö­rä­tiet on aina mer­kit­ty pyö­rä­tien lii­ken­ne­mer­kil­lä. Jos lii­ken­ne­merk­kiä ei ole, se on jal­ka­käy­tä­vä. Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la kul­je­taan oikeas­sa reu­nas­sa ja edel­lä kul­ke­va ohi­te­taan vasem­mal­ta.

2. Huo­mioi eten­kin jalan­kul­ki­jat. Jalan­kul­ki­jal­le tulee antaa tur­val­li­nen tila tiel­lä. Esi­mer­kik­si ohi­tus­ti­lan­tees­sa lait­tei­den nopeus ja äänet­tö­myys saat­ta­vat yllät­tää edes­sä kul­ke­van. Varoi­ta ohi­tuk­ses­ta soit­ta­mal­la kel­loa hyvis­sä ajoin.

3. Vähen­nä vauh­tia. Säh­kö­pot­ku­lau­ta kul­kee jopa 25 km tun­ti­vauh­tia. Suu­rim­man mah­dol­li­sen nopeu­den aja­mi­nen ei kau­pun­gis­sa ole usein mah­dol­lis­ta. Sovi­ta nopeus ympä­ris­tön ja mui­den kul­ki­joi­den vauh­tiin, tämä vähen­tää ris­kiä kaa­tua tai jou­tua onnet­to­muu­teen.

4. Pysäh­dy punai­siin ja hidas­ta ris­teyk­siin. Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la nou­da­te­taan samo­ja lii­ken­ne­merk­ke­jä ja lii­ken­ne­va­lo­ja kuin pol­ku­pyö­räl­lä­kin ajaes­sa. Osoi­ta sel­keäs­ti aikee­si ris­teyk­sis­sä. Muis­ta näyt­tää suun­ta­merk­kiä, kun olet kään­ty­mäs­sä. Jos säh­kö­pot­ku­lau­das­sa ei ole vilk­kua, näy­tä suun­ta­merk­ki kädel­lä.

5. Anna tie­tä suo­ja­tiel­lä. Muis­ta, että säh­kö­pot­ku­lau­dal­la sinun tulee antaa tie­tä suo­ja­tie­tä ylit­tä­väl­le jalan­kul­ki­jal­le.

6. Pysä­köi fik­sus­ti. Säh­kö­pot­ku­lau­taa ei saa pysäyt­tää eikä pysä­köi­dä siten, että se hait­taa mui­ta. Säh­kö­pot­ku­lau­dan saa pysä­köi­dä myös jal­ka­käy­tä­väl­le tai pyö­rä­tiel­le, mut­ta siel­lä­kään se ei saa olla hai­tak­si. Älä siis jätä lau­taa niin, että sii­hen voi kom­pas­tua tai tör­mä­tä, täs­tä on hait­taa eri­tyi­ses­ti näkö­vam­mai­sil­le.

7. Säh­kö­pot­ku­lau­dal­la ei saa kul­jet­taa mat­kus­ta­jia. Säh­kö­pot­ku­lau­ta on suun­ni­tel­tu yhdel­le hen­ki­löl­le, eikä sii­nä ole mat­kus­ta­ja­paik­ko­ja.

8. Käy­tä kypä­rää ja muis­ta pimeäl­lä myös valot.

Lapsivaltuuston oppilaita.
Lapsivaltuuston oppilaita.

Ettei istu­mi­nen oli­si käy­nyt lii­an ras­kaak­si, niin lap­si­val­tuus­ton sih­tee­ri­nä toi­mi­nut Lee­na Vähä­kos­ki veti pie­nen tau­ko­jum­pan — nyt taas jak­saa syven­tyä asioi­hin!

Leena Vähäkoski vetää taukojumppaa lapsivaltuustolle.

Pulkkamäestä äänestettiin

Kum­mun kou­lun nelos­luok­ka­lai­set oli­vat tuo­neet esil­le, että Outo­kum­mus­ta taa­ja­ma-alu­eel­ta puut­tuu pulk­ka­mä­ki. Kau­pun­ki­ra­ken­ne­pal­ve­lut sel­vit­ti asi­aa ja par­haak­si pai­kak­si osoit­tau­tui Van­han Kai­vok­sen alu­eel­la ole­va tapah­tu­ma­kent­tä. Tapah­tu­ma­ken­täl­lä oli­si val­miik­si mäet kah­teen suun­taan. Molem­piin mäkiin pituut­ta tuli­si noin 70 met­riä, loi­vem­man mäen kor­keus­e­ro oli­si noin puo­li­tois­ta met­riä ja jyr­kem­mäs­sä mäes­sä jopa vii­si­met­riä.

Asias­ta käy­tiin kes­kus­te­lua, jos­sa monet oppi­laat oli­vat sitä miel­tä, että pulk­ka­mä­ki oli­si kysei­ses­sä koh­das­sa lii­an loi­va, jot­ta isot lap­set sii­nä viih­tyi­si­vät. Yksi oppi­lais­ta oli käy­nyt pai­kan pääl­lä teke­mäs­sä havain­to­ja tul­len samaan lop­pu­tu­lok­seen. Äänes­tys oli var­sin sel­vä; EI pulk­ka­mäel­le Van­han Kai­vok­sen tapah­tu­ma­ken­täl­le. Kui­ten­kin val­tao­sa äänes­ti KYLLÄ kysy­myk­seen, sovel­tui­si­ko loi­va mäki pie­nem­mil­le las­ki­joil­le. Äänes­tyk­sen perus­teel­la sel­vi­tys­työ pulk­ka­mäen sopi­vas­ta sijain­nis­ta jat­kuu.

Lapsivaltuusto äänestää näyttämällä lappuja.

Kokouk­sen pää­tyt­tyä oppi­laat läh­ti­vät ansai­tul­le lou­naal­le Kum­mun Kou­lul­le. Han­na Räsä­nen luon­neh­ti kokous­ta mal­lik­kaak­si ja kiit­te­li lap­sia hyvis­tä kes­kus­te­lu­tai­dois­ta.

- Tämä on kol­mas ker­ta, kun lap­si­val­tuus­to kokoon­tuu. Ilah­dun aina, miten aktii­vi­sia ja innok­kai­ta lap­set ovat. Näis­tä­kin pykä­lis­tä kak­si oli suo­raa tämän luo­kan aloit­tei­ta, joten nyt lap­set sai­vat hie­non koke­muk­sen, miten asioi­hin voi oikeas­ti vai­kut­taa! Minus­ta tämä on yhteis­kun­ta­kas­va­tus­ta par­haim­mas­ta pääs­tä. Uskon, että meil­lä kas­vaa Outo­kum­mus­sa fik­su­ja tule­vai­suu­den päät­tä­jiä, iloit­see lap­si­val­tuus­tos­ta vas­taa­va Eve­lii­na Kan­niai­nen.

Lisää ajankohtaisia uutisia