Suomen ympäristökeskuksen ennakkotiedon mukaan kuntien kasvihuonekaasupäästöt ovat laskeneet viime vuonna noin 9 prosenttia vuoteen 2022 verrattuna. Myönteinen kehitys johtuu pääosin energiasektorin eli sähkön- ja kaukolämmöntuotannon puhdistumisesta. Kulutussähkön päästöt pienenivät peräti noin 32 prosenttia ja sähkölämmityksen päästöt noin 35 prosenttia. Kaukolämmön päästöt laskivat noin 21 prosenttia.
”Energiasektorin päästöjen pienentyessä muiden päästösektorien kuten tieliikenteen, työkoneiden ja maatalouden merkitys päästöissä korostuu. Näiden sektorien päästöjen pienentämiseen tulisikin jatkossa kiinnittää enemmän huomiota, jotta kunnat, maakunnat ja Suomi saavuttaisivat päästötavoitteensa”, erikoissuunnittelija Jari Rantsi Suomen ympäristökeskuksesta sanoo.
Pitkällä aikavälillä vuodesta 2005 lähtien päästöt ovat vähentyneet 37 prosenttia ja vuoteen 1990 verrattuna 39 prosenttia. Kehityskulku on siten myönteinen, mutta lisätoimia tarvitaan sekä alueellisten että kansallisten ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.
Energiasektori puhdistuu vauhdilla
Energiasektorilla kivihiilen ja turpeen käyttö väheni, mikä laski omalta osaltaan kaukolämmön päästöjä. Tuulivoiman rakentaminen on nopeutunut Suomessa erityisesti vuoden 2015 jälkeen. Vuonna 2023 Tuulivoiman tuotantokapasiteetti kasvoi noin 1 200 MW vuoteen 2022 verrattuna, kokonaiskapasiteetti oli noin 7 000 MW. Lisäksi ydinvoiman tuotanto kasvoi Olkiluoto 3 ‑voimalan käyttöönoton seurauksena. Nämä yhdessä laskivat sähkön tuotannon päästöintensiteettiä huomattavasti Suomessa.
Tieliikenteen päästöt pienenivät noin 4 prosenttia. Tähän vaikutti tieliikenteen suoritteen pieneneminen, biopolttoaineiden osuuden lievä kasvu liikennepolttoaineissa ja ajoneuvokannan sähköistyminen.
Päästöt pienenivät kaikissa maakunnissa
Ennakkotulosten mukaiset maakuntien kokonaispäästöt laskivat 5–15 prosenttia vuodesta 2022 vuoteen 2023, ja myös asukaskohtaiset päästöt olivat laskusuunnassa. Maakuntien päästövähennyksiä vauhditti energiasektorin tuotannon puhdistuminen ja erityisesti sähköntuotannon päästöjen vähentyminen. Erot maakuntien päästövähennyksissä ovat melko suuria. Eroja selittävät muun muassa elinkeinorakenne, erityisesti maatalousvaltaisuus, maantieteelliset ominaisuudet kuten etäisyydet ja yhdyskuntarakenne sekä sääolosuhteiden ja kaukolämmön polttoainekäytön erot.