Rakentamislaki korvaa maankäyttö- ja rakennuslain ja tuo muutoksia sekä rakentajille että kunnan rakennusvalvonnalle.
Rakennuslupa muuttuu rakentamisluvaksi, ja toimenpideluvat sekä ilmoitusmenettely poistuvat.
Rakennushankkeeseen ryhtyvän vastuu lisääntyy ja rakennustyönaikainen valvonta korostuu, koska lupaa ei vaadita kaikkeen rakentamiseen. Kaikessa rakentamisessa tulee kuitenkin huomioida asemakaava, rakennusjärjestys ja muut rakentamisen säännökset. Lupia haetaan edelleen lupapiste.fi ‑palvelusta. Maankäyttö- ja rakennuslain nimi muuttuu alueidenkäyttölaiksi.
Uutta lakia sovelletaan 1.1.2025 alkaen jätetyissä hakemuksissa, ei jo käsittelyssä olevia rakennuslupia, luvan saaneita kohteita tai aloitettuja rakennuskohteita.
Uusi rakentamislaki (42 §) määrää kahdeksasta eri rakentamiskohteesta, jotka edellyttävät aina rakentamisluvan:
- asuinrakennus tai vapaa-ajan asuinrakennus, koosta riippumatta
- kooltaan vähintään 30 neliömetriä tai 120 kuutiometriä oleva rakennus, joka ei ole asuin- tai vapaa-ajanrakennus
- kooltaan vähintään 50 neliömetriä oleva katos
- yleisörakennelma, jota voi käyttää yhtä aikaa vähintään viisi luonnollista henkilöä
- vähintään 30 metriä korkea masto tai piippu
- vähintään 2 neliömetrin suuruinen valaistu mainoslaite
- energiakaivo
- erityistä toimintaa varten rakennettava alue, josta aiheutuu vaikutuksia sitä ympäröivien alueiden käytölle
Luvanvaraisuudesta on vapautettu uuden rakennuslain mukaisesti mm. seuraavat rakennuskohteet:
- kerrosalaltaan alle 30 m² rakennukset (esim. saunarakennus, talousrakennus, varasto) lukuun ottamatta asuinrakennuksia ja vapaa-ajanrakennuksia
- kooltaan alle 50 m² erilliset katokset (esim. autokatos), joissa vähintään 1/3 seinäalasta on auki tai aukaistavissa
Rakentajien on hyvä huomioida, että niissäkin rakennushankkeissa, joissa uuden lain perusteella lupaa ei tarvita, hankkeeseen ryhtyvän vastuulle jää pitää huolta siitä, että kaikki rakennettavat kohteet suunnitellaan ja rakennetaan rakentamislain, rakentamisen määräysten, kaavan, kunnan rakennusjärjestyksen ja muiden ohjeistusten mukaisesti.
Jos lupamenettelystä vapautettu rakennushanke poikkeaa esimerkiksi kaavamääräyksestä, rakennushankkeelle on haettava poikkeamislupa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi rakennuksen sijoittaminen kaavassa merkityn rakentamisalueen ulkopuolelle, tai kaavaan merkityn rakennusoikeuden ylittäminen
Kuitenkin lain mukaan lupa vaaditaan myös, jos rakentamisella on
- vähäistä merkittävämpää vaikutusta alueiden käyttöön, kaupunkikuvaan, maisemaan, kulttuuriperintöön tai ympäristönäkökohtiin
- rakentaminen edellyttää viranomaisvalvontaa olennaisten teknisten vaatimusten toteutumisen varmistamiseksi
- rakennusvalvonnan on tarpeen valvoa rakennuskohteen rakentamista yleisen edun kannalta
Muutoksenhaku
Ennen kuin myönnetyn luvan mukainen rakentaminen tai muun toimenpiteen suorittaminen voidaan aloittaa, luvan on oltava lainvoimainen.
Lainvoimaisuudella tarkoitetaan sitä, että lupapäätökseen liittyvä muutoksenhakuaika on kulunut umpeen eikä muutosta ole haettu tai se on jätetty tutkimatta tai hylätty. Viranhaltijapäätöksen lainvoimaisuutta voi tiedustella puhelimitse rakennusvalvonnan toimistosta, kun muutoksenhakuaika on kulunut umpeen. Rakennus- ja ympäristöjaoston tekemän päätöksen lainvoimaisuutta taas voi tiedustella valitusajan umpeen kulumisen jälkeen Itä-Suomen hallinto-oikeuden kirjaamosta.
Rakennustarkastajan tekemään lupapäätökseen tyytymätön voi hakea muutosta päätökseen tekemällä rakennus- ja ympäristöjaostolle osoitetun kirjallisen oikaisuvaatimuksen. Oikaisuvaatimusaika on 30 vuorokautta päätöksen tiedoksisaantipäivästä (Huom. Maankäyttö- ja rakennuslain aikaisissa luvissa 14 vuorokautta). Viimeinen oikaisunhakupäivä on merkitty päätösotteeseen, johon on myös liitetty ohjeet oikaisuvaatimuksen tekemisestä.
Rakennus- ja ympäristöjaoston tekemään lupapäätökseen haetaan muutosta valittamalla Itä-Suomen hallinto-oikeuteen. Valitusaika on 30 vuorokautta. Viimeinen valituspäivä on merkitty pöytäkirjanotteeseen, johon on myös liitetty ohjeet valituksen tekemisestä.
Itä-Suomen hallinto-oikeuden antamaan päätökseen haetaan muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Valitusaika on 30 vuorokautta. Korkeimman hallinto-oikeuden antamasta päätöksestä ei voi enää valittaa.
Oikeus oikaisuvaatimuksen tekemiseen määräytyy samoin perustein kuin valitusoikeus (Rakentamislaki 179–183 §). (Huom. Maankäyttö- ja rakennuslain aikaiset luvat: MRL 192–193 §.)
Ohjeet ja lomakkeet
Rakennusvalvonnan ohjeita ja lomakkeita päivitetään alkuvuodesta 2025.
Linkkejä
Rakentamislaki Rakentamislaki 751/2023 — Ajantasainen lainsäädäntö — FINLEX ®
Alueidenkäyttölaki (ent. Maankäyttö- ja rakennuslaki) Alueidenkäyttölaki 132/1999 — Ajantasainen lainsäädäntö — FINLEX ®
Tutustu Ympäristöministeriön sivuilla rakentamislakiin tarkemmin: https://ym.fi/rakentamislaki.