Päihteiden käyttö voi aiheuttaa terveydellisiä ja sosiaalisia haittoja sekä riippuvuutta. Myös raha- ja digipelaamisella voi olla negatiivisia vaikutuksia terveyteen ja sosiaalisiin suhteisiin. Ehkäisevällä päihdetyöllä pyritään vähentämään päihteiden käytöstä sekä raha- ja digipelaamisesta aiheutuvien riskien ja haittojen syntymistä. Näille sivuille on koottu tietoa eri päihteistä, linkkejä itsenäisesti tehtäviin testeihin ja tietoa siitä, mihin voi olla yhteydessä, jos oma tai läheisen päihteiden käyttö mietityttää.
Apua ja tukea päihteiden käyttöön ja pelaamiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut:
Mikäli päihteet tai pelaaminen aiheuttaa sinulle tai läheisellesi ongelmia ja koet tarvitsevasi apua, voit olla yhteydessä oman kuntasi sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin:
- Lähin terveysasema
- Työterveyshuolto
- Neuvola
- Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto
- Varhaisen tuen palvelut (lapsiperheiden sosiaalityö)
- Mielenterveys- ja päihdepalvelujen hoitokoordinaattori, puh. 013 330 2145 (ma-pe klo 8.00–15.45)
- Akuuteissa tilanteissa ota yhteyttä yhteispäivystyksen päivystysapu-palveluun (puh. 116 117) tai sosiaali- ja kriisipäivystykseen (puh. 013 330 9002). Hätätilanteissa ota aina yhteyttä yleiseen hätänumeroon 112.
Tarkemmat ohjeet ja yhteystiedot Siun soten palveluihin löytyvät myös Siun soten hoito- ja palveluketju-sivustolta. Ehkäisevän päihdetyön polku sisältää asukkaille päihteiden käyttöä ja pelaamista arvioivia testejä, yleistä tietoa päihteisiin ja pelaamiseen liittyvistä terveysriskeistä sekä omahoito-ohjelmia. Jatkohoidon osiosta saat tiedon Siun soten palveluista sekä järjestöjen palveluiden tarjoamasta tuesta ja toiminnasta.
Ehkäisevän päihdetyön polku Siun sotessa (siunsote.fi)
Järjestöjen tarjoama tuki ja toiminta Pohjois-Karjalassa (siunsote.fi)
Sähköinen materiaali kunnissa, järjestöissä ja seurakunnissa työskenteleville päihteiden ja pelaamisen puheeksioton tueksi:
Ota puheeksi ‑kortit (EHYT ry)
Kunnan ehkäisevän päihdetyön rakenteet
Ehkäisevän päihdetyö on osa kunnan lakisääteistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämistä. Kuntamme ehkäisevän päihdetyön rakenteet mahdollistavat laadukkaan päihde‑, tupakka ja rahapelihaittojen ehkäisyn. Tämä tarkoittaa sitä, että kunnassamme on nimetty ehkäisevän päihdetyön organisoinnista ja tehtävistä vastaava toimielin, ehkäisevää päihdetyötä koordinoiva henkilö ja ehkäisevän päihdetyön suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaava moniammatillinen työryhmä sekä tehty ajantasainen ehkäisevän päihdetyötä ohjaava suunnitelma. Lisäksi ehkäisevä päihdetyö on huomioitu kuntamme hyvinvointi- ja taloussuunnittelussa.
Kunnassamme toteutettavaa ehkäisevää päihdetyötä tukee paikalliseen alkoholi‑, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisyyn kehitetty Pakka-toimintamalli, jossa huomioita kiinnitetään erityisesti alkoholin, tupakka- ja nikotiinituotteiden ja rahapelien saatavuuden säännöstelyyn. Pakka-toimintamalli tarjoaa kunnalle ehkäisevään päihdetyöhön työkaluja ja se on osa kunnan ehkäisevän päihdetyön rakennetta.
Laki ehkäisevästä päihdetyöstä velvoittaa myös Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotea tukemaan alueensa kuntia ehkäisevässä päihdetyössä ja huolehtimaan ehkäisevän päihdetyön toteutumisesta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa.
Lisätietoa: Pakka-toimintamalli ehkäisevään päihdetyöhön (thl.fi)
Lisätietoa: Ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelma 2023–2025 Pohjois-Karjala (Dynastyjulkaisu.pohjois-karjala.net)
Lisätietoa: Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä (Finlex.fi)
Lisätietoa: Alkoholilaki (Finlex.fi)
Lisätietoa: Tupakkalaki (Finlex.fi)
Lisätietoa: Arpajaislaki (Finlex.fi)